- by Top Recepty
-
Čas přípravy20 min
-
Doba vaření20 min
-
Porce6
-
Celkový čas40 min
Napůl bramborové knedlíky, napůl slovenské halušky. To jsou chlupaté knedlíky. Ideální příloha k masům, ale skvěle si z nich připravíte plnohodnotnou večeři. Postačí vám k tomu pouze několik surovin.
Babiččiny chlupaté knedlíky (drbáky) je druh přílohy, která se v české kuchyni nejvíce hodí k pečenému masu, špenátu a zelí. V tomto receptu vám napíši i tip jak je použijete jako samostatný chod se zelím a anglickou slaninou.
Chlupaté knedlíky vs. drbáky
Obě přílohy jsou si velmi podobné, a to složením i přípravou. Chlupaté knedlíky připravujte ze syrových brambor a při přípravě tzv. drbáků použijete polovinu vařených a oloupaných brambor a polovinu brambor syrových a nastrouhaných.
Suroviny na babiččiny chlupaté knedlíky (drbáky)
- 750 g brambor (typ C)
- 1 vejce
- 250 g hrubé mouky
- sůl
- voda na vaření
TIP: Klidně můžete použít i hladkou mouku. Knedlíky z hladké mouky jsou tužší a je těžší je rozvařit. Při použití hrubé mouky budou knedlíky nadýchané a měkčí, ale zvyšuje se riziko, že je rozvaříte. Zlatá střední cesta je pak mouka polohrubá.
K podávání:
- anglická slanina
- dušené bílé zelí (recept)
- cibule
- sádlo nebo olej
Babiččiny chlupaté knedlíky postup přípravy
- Nejprve si oloupejte a nastrouhejte brambory na jemném struhadle. Ze strouhaných brambor vymačkejte přebytečnou vodu.
- Strouhané brambory osolte, rozklepněte k nim vejce a promíchejte. K bramborové směsi přidávejte mouku a směs zahušťujte. Těsto musí být hustější než těsto na bramboráky.
- Nyní použijte dvě lžíce, které vždy namočte do horké vody a poté s nimi vytvarujte požadovaný knedlíček. Tvar knedlíků je čistě na vás, někdo dělá válečky, někdo spíše kulatější.
- Knedlíky pokládejte do osolené probublávající vody. Jakmile v ní budou všechny, tak zvyšte plamen.
- Vařte je doměkka zhruba 10-15 minut, poté knedlíky vyjměte a nechte okapat. Nezapomeňte knedlíky oddělit od dna, aby mohly vyplavat.
- RYCHLÉ JÍDLO: Anglickou slaninu si nakrájejte na kostičky, cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Na trošce sádla nebo oleje vyrestujte slaninu a orestujte cibuli dozlatova. Ke knedlíkům si připravte dušené bílé a nebo červené zelí.
Vyzkoušejte také:
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews