Babiččiny chlupaté knedlíky (drbáky, bosáky…)

Babiččiny chlupaté knedlíky (drbáky)
  • Čas přípravy
    20 min
  • Doba vaření
    20 min
  • Porce
    6
  • Celkový čas
    40 min

Napůl bramborové knedlíky, napůl slovenské halušky. To jsou chlupaté knedlíky. Ideální příloha k masům, ale skvěle si z nich připravíte plnohodnotnou večeři. Postačí vám k tomu pouze několik surovin.

Babiččiny chlupaté knedlíky (drbáky) je druh přílohy, která se v české kuchyni nejvíce hodí k pečenému masu, špenátu a zelí. V tomto receptu vám napíši i tip jak je použijete jako samostatný chod se zelím a anglickou slaninou.

Chlupaté knedlíky vs. drbáky

Obě přílohy jsou si velmi podobné, a to složením i přípravou. Chlupaté knedlíky připravujte ze syrových brambor a při přípravě tzv. drbáků použijete polovinu vařených a oloupaných brambor a polovinu brambor syrových a nastrouhaných.

Suroviny na babiččiny chlupaté knedlíky (drbáky)

  • 750 g brambor (typ C)
  • 1 vejce
  • 250 g hrubé mouky
  • sůl
  • voda na vaření

TIP: Klidně můžete použít i hladkou mouku. Knedlíky z hladké mouky jsou tužší a je těžší je rozvařit. Při použití hrubé mouky budou knedlíky nadýchané a měkčí, ale zvyšuje se riziko, že je rozvaříte. Zlatá střední cesta je pak mouka polohrubá.

K podávání:

Babiččiny chlupaté knedlíky postup přípravy

  1. Nejprve si oloupejte a nastrouhejte brambory na jemném struhadle. Ze strouhaných brambor vymačkejte přebytečnou vodu.
  2. Strouhané brambory osolte, rozklepněte k nim vejce a promíchejte. K bramborové směsi přidávejte mouku a směs zahušťujte. Těsto musí být hustější než těsto na bramboráky.
  3. Nyní použijte dvě lžíce, které vždy namočte do horké vody a poté s nimi vytvarujte požadovaný knedlíček. Tvar knedlíků je čistě na vás, někdo dělá válečky, někdo spíše kulatější.
  4. Knedlíky pokládejte do osolené probublávající vody. Jakmile v ní budou všechny, tak zvyšte plamen.
  5. Vařte je doměkka zhruba 10-15 minut, poté knedlíky vyjměte a nechte okapat. Nezapomeňte knedlíky oddělit od dna, aby mohly vyplavat.
  6. RYCHLÉ JÍDLO: Anglickou slaninu si nakrájejte na kostičky, cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Na trošce sádla nebo oleje vyrestujte slaninu a orestujte cibuli dozlatova. Ke knedlíkům si připravte dušené bílé a nebo červené zelí.

Vyzkoušejte také:

    Mohlo by se vám líbit

    Recipe Reviews

    • DejnaJ

      Zkusila jsem je připravit jak je máte vyfocené se slaninou a cibulii a neměly absolutně chybu. Děkuji za recep

    • Jarka Havránková

      Delikatesy, jazyk za ušima. ?. z

    Leave a Review

    Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.